Korvien soiminen eli tinnitus

Tinnituksesta kärsii n. 10-15% ihmisitä. Hyvin häiritsevää näistä on. 1%. Ääntä voi olla montaa sorttia: jatkuvaa, sykkivää, kimeää, pörisevää tai rapsahtelevaa. Osalla tinnitus on ajoittaista.
Yleensä tinnitys yhdistetään kovien äänien aiheuttamaksi vaurioksi, mutta sille voi olla monia syitä kuten sairaudet, verenkierron ongelmat sekä huono ryhti ja lihasjännitys. Tinnitus ei ole sairaus vaan oire, joka mielletään hermostolliseksi ongelmaksi.
Näistä lihasjännitykset ovat yllättävän yleinen mahdollinen syy. Ne kattavat noin kolmasosan kaikista tinnituksista. Teoriassa niskan hermot kulkevat aivoissa saman tumakkeen läpi kuin kuulohermo ja aivot voivat sekoittaa näitä signaaleja eli esimerkiksi särkyä ääneksi.
Myös purennan ongelmat ovat vaihtoehto tinnitukselle. Tämä johtuu leukanivelen anatomisesta sijainnista korvan vieressä, joten TMJ nivelen turvotus voi heijastua korviin.
Yhteenvetona suurinta osaa tinnituksista voidaan hoitaa keskittymällä lihasjännityksien ja purentaongelmien hoitoon. Näiden lisäksi punnitaan muiden asioiden vaikuttavuutta ja ohjataan tarvittaessa lisätutkimuksiin ja/tai muihin terapiamuotoihin.
Tärkeäksi tinnituksessa kuten muissakin kehon häiriöissä on puuttua asiaan varhain, jottei ongelma pitkity.
Tinnituksen haittavaikutuksia voi mitata kyselyllä: Tinnitus Handicap Inventory

@kihyklinikka – Suomen Kiropraktiikka & Hyvinvointiklinikat.

Kiropraktiikka. Osteopatia. Fysioterapia. Hieronta.